De vraag der vragen rondom CrossFit. Deze vraag komt meestal vanuit niet CrossFitters en wordt vaak gesteld aan CrossFitters. Dit is een al lang lopende vraag waar eigenlijk niemand echt een eenduidig antwoord op heeft. Vraag het aan 100 CrossFitters en je krijgt waarschijnlijk 100 verschillende antwoorden. Maar ik ga toch proberen een goed antwoord te vinden en geven.

Wat zeggen anderen

Er zijn echt heel veel artikelen geschreven over wat CrossFit is. Die kunnen we moeilijk allemaal gaan ontleden, daarom kies ik er twee. Ten eerste die van Wikipedia, want wie kijkt daar niet en daarnaast die van CrossFit.com de officiële crossfit site die het wel goed zou moeten hebben, toch?


Volgens Wikipedia: CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Trainingen bestaan uit een warming-up, een technisch gedeelte om de Crossfit bewegingen te leren en een intensieve training Workout of the Day (WOD) van 10 à 20 minuten. Vaak worden de resultaten van deze WOD op een whiteboard bijgehouden om een sport- / competitie-element aan de training toe te voegen.

Gedurende de training wordt er gebruikgemaakt van barbells, dumbbells, kettlebells, tractorbanden, zandzakken, touwen en pull up bars. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Het doel van CrossFit is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden.

Volgens Crossfit.com: CrossFit is een fitness regime ontwikkeld door Greg Glassman over meerdere decennia. Glassman, CrossFit’s Oprichter en CEO, was de eerste persoon in de geschiedenis die de fitness op een zinvolle, meetbare manier definieerde: Verhoogde werkcapaciteit over de brede tijd en modale domeinen. Hij creëerde daarna een programma dat specifiek is ontworpen om de fitheid en gezondheid te verbeteren.

CrossFit is voortdurend gevarieerde functionele bewegingen uitgevoerd met hoge intensiteit. Alle CrossFit trainingen zijn gebaseerd op functionele bewegingen, en deze bewegingen weerspiegelen de beste aspecten van gymnastiek, gewichtheffen, hardlopen, roeien en meer. Dit zijn de kernbewegingen van het leven. Deze bewegingen verplaatsen de grootste ladingen de langste afstanden. Hierdoor zijn ze ideaal voor het maximaliseren van de hoeveelheid werk die in de kortste tijd kan worden gedaan. Intensiteit is essentieel voor resultaten en is meetbaar als je het werk deelt door tijd of kracht. Hoe meer werk je doet in minder tijd, of hoe hoger het vermogen, des te intenser de inspanning. De voortdurende gevarieerde aanpak van training, functionele bewegingen en intensiteit leidt tot grote winst in fitheid.

De community die spontaan ontstaat wanneer mensen deze trainingen samen doen is een belangrijk onderdeel van waarom CrossFit zo effectief is. Dit zorgde al snel voor een wereldwijd netwerk van CrossFit-affiliates wat al snel opliep tot meer dan 13.000 affiliates. De natuurlijke kamermaatschap, de concurrentie en het plezier in de sport geeft een intensiteit die niet op andere manieren kan worden geëvenaard.

Het CrossFit programma is gedreven door data. Door nauwkeurige scores bij te houden, een klok te laten lopen en de regels en normen voor prestatie precies definiëren met behulp van whiteboards, motiveren we niet alleen ongeëvenaarde prestatie, maar hieruit ontstaan ook zowel relatieve als absolute statistieken bij elke training. Deze gegevens hebben een belangrijke waarde voor de motivatie.

Overall is het doel van CrossFit om een brede, algemene en inclusieve fitheid te ondersteunen. Dit wordt ondersteund door meetbare, waarneembare en herhaalbare resultaten. Het programma bereidt de sporter voor op elke fysieke gebeurtenis. Niet alleen voor het onbekende, maar ook voor de ondenkbare. Onze specialiteit is om niet te specialiseren.

Terwijl CrossFit de fitste van de wereld uitdaagt, is het programma ontworpen voor universele schaalbaarheid. Hierdoor is het perfecte toepassing voor elk toegewijd individu, ongeacht de ervaring. We schalen belasting en intensiteit; wij veranderen het programma niet. De behoeften van Olympische atleten en onze grootouders verschillen per graad, niet soort.

Recap

Het artikel op Wikipedia klopt zeker en komt op de meeste vlakken ook overeen met wat corssfit.com zegt. Crossfit.com haalt echter nog iets extra’s aan wat volgens mij een belangrijk onderdeel is namelijk de spontaan ontstane community. In mijn beleving doen geen van beide artikelen echt recht aan dat behoorlijk belangrijke stuk van CrossFit. Daarnaast mis ik in beide artikelen een deel van wat CrossFit is buiten het daadwerkelijke CrossFit.

Dus wat is het nu?

Nu na beide artikelen te hebben gelezen en mijn gedachten er over te hebben laten gaan is CrossFit volgens mij meer een Lifestyle met een nauw betrokken community.

Wat Crossfit volgens mij is:
Crossfit is een trainingsmethode gebaseerd op functionele bewegingen die vooruitgang boekt door het bij houden van data en constant variërend op hoge intensiteit te trainen zonder daarbij te specialiseren. Hierbij helpt de zeer betrokken CrossFit community, de sporters die elkaar helpen om beter te worden, te steunen waar nodig en het beste uit onszelf te halen. Of je nu een beginnende CrossFitter bent, een Games Atleet en of je CrossFit nu doet omdat je het leuk vind of omdat je met de top mee wilt doen iedereen steunt elkaar en iedereen doet er toe. Dit is niet alleen op het gebied van sporters maar ook de affiliates zijn altijd bij elkaar betrokken en proberen elkaar te helpen waar mogelijk.

CrossFit is dusdanig verbonden met het leven dat het niet alleen om trainen gaat maar ook om gezond leven en gezondheid in zijn geheel. Denk hierbij aan het maken van gezonde keuzes in het leven zoals geen of zeer beperkt gebruik maken van alcohol, niet roken maar ook goed, gezond en gevarieerd eten horen hierbij. Ook hierbij helpt de community elkaar.
Tijdens mijn zoektocht kwam onderstaande video tegen die toch wel erg goed weer geeft wat CrossFit is.

Dit is mijn gedachte over CrossFit, Ik ben altijd benieuwd naar wat anderen vinden wat CrossFit is of wat CrossFit voor hen betekent. Laat vooral weten wat voor jou de betekenis van CrossFit is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here