De CrossFit-Games bevat ’s werelds belangrijkste tests om de “Fittest on Earth ™” te vinden. De Games staan in de hele wereld bekend als een slopende test voor de beste atleten op aarde, evenals een bloed spannende ervaring voor de toeschouwers. Sinds de oprichting in 2007 zijn de CrossFit-Games ‘volgens Forbes’ een van de snelst groeiende sporten in Amerika.

Er is geen enkel andere “echte” test van fitheid

CrossFit Games - CrossFitWereldDe CrossFit Games zijn bedacht om een leegte te vullen – er bestond geen andere echte test van fitheid. Van Ironman-triatlons tot de NFL, geen ander atletiekevenementen maakte het mogelijk om de fitness nauwkeurig te testen. Zelfs decathlons misten tijdens het testen van een relatief breed scala aan vaardigheden vitale componenten van fysieke fitheid.
De CrossFit Games-evenementen bestaan uit een breed scala aan functionele bewegingen. Functionele bewegingen verplaatsen grote ladingen, lange afstanden, en zo snel mogelijk. Deze bewegingen vormen ook de basis van het CorssFit trainingsprogramma. Vergis je niet – de CrossFit-Games zijn ontworpen om fitness te testen, niet te trainen. Het doel is om de sterkste atleten te vinden, niet om een gemakkelijk reproduceerbaar trainingsprogramma te maken.

De games is een drietraps reis

Het Games-seizoen is opgedeeld in drie fasen. De eerste fase is de Open. Deze vijf weken durende vijf-workout competitie wordt in de winter gehouden in CrossFit-filialen en boxen over de hele wereld. Trainingen worden elke donderdag online gepubliceerd en atleten hebben tot de volgende maandag de tijd om hun scores in te dienen. Iedereen die minstens 14 jaar oud is, kan zich aanmelden en meedoen aan de eerste fase van het CrossFit Games-seizoen.

De sterkste mannen, vrouwen en teams uit elk van de 17 regio’s kwalificeren zich voor de tweede fase van de competitie, de regionals. De regionals zijn driedaagse live wedstrijden die in mei worden gehouden. CrossFit verdeelt de wereld in 17 regio’s. Er zijn 10 regio’s in de Verenigde Staten (Noordoost, Midden-Atlantische Oceaan, Zuidoost, Centraal-Oosten, Noord-Centraal, Zuid-Centraal, Noord-West, Zuid-West, Noord-Californië, Zuid-Californië) en 7 internationale regio’s (Canada West, Canada East Latijns-Amerika, Azië, Afrika, Australië en Europa). Atleten worden in hun regio geplaatst tijdens Open inschrijving op basis van hun verblijf vanaf 1 januari van dat jaar. Het aantal te kwalificeren sporters in elke regio varieert van 10 tot 30 (20 voor alle regio’s in de VS).

  • 20 mannen, 20 vrouwen en 15 teams vertrekken vanuit regio’s in de Verenigde Staten en Canada.
  • 30 mannen, 30 vrouwen en 20 teams vertrekken vanuit Europa en Australië.
  • 10 mannen, 10 vrouwen en 10 teams vertrekken van Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

Bij de Regionals concurreren 40 mannen, 40 vrouwen en 30 teams gedurende drie dagen om het recht om door te gaan naar de CrossFit Games. (De grotere South Regional heeft 50 mannen, 50 vrouwen en 40 teams.)

Het seizoen bereikt zijn hoogtepunt in de Reebok CrossFit Games. Op dit punt in het seizoen is het veld extreem veel kleiner geworden. Van honderdduizenden sporters in de Open naar werelds fitste 40 mannen, 40 vrouwen, 40 teams, 80 tieners en 240 masters. Tijdens de CrossFit Games strijden de sterkste ter wereld tegen elkaar om te bepalen wie de fitste op aarde is.

Een belangrijk element voor een eerlijke test van fitness is het onbekende en onkenbare. Sporters kunnen niet trainen voor wat ze niet weten. Bij elke CrossFit-Games nemen de atleten deel aan een reeks uitdagingen die hen onbekend waren tot vlak voor de wedstrijd. De combinatie van goed getrainde atleten en onbekende evenementen zorgt voor een explosieve mix.

Alleen de beste mogen winnen

De Games zijn een speelveld waar de sterkste atleten de kans krijgen om zich te onderscheiden door consequent uitzonderlijke prestaties neer te zetten. In één enkel weekend testen de CrossFit Games de mogelijkheden van atleten over brede tijds- en modale domeinen. Een groot aantal verschillende evenementen is opzettelijk inbegrepen. In het verleden varieerden deze van stoffige heuvelsprintjes tot zandzakken tillen, zwemmen in zee en vele andere tests. In de toekomst zullen er alleen nog maar meer verrassingen komen op de Games.
Om er zeker van te zijn dat de CrossFit Games-winnaars echt de sterkste op aarde zijn, moeten we erop kunnen vertrouwen dat de kampioenen ook andere goede fitness-tests zouden winnen.

Scores

Voor de CrossFit Games gebruikt men een systeem voor relatieve scores. Dat wil zeggen, atleten worden beloond op basis van hun plaatsing in elk evenement ten opzichte van hun leeftijdsgenoten, niet op basis van hun absolute prestaties op dat evenement. Zodoende kunnen we dus ook concluderen dat de atleten op de Games de 40 sterkste mannen en 40 sterkste vrouwen op aarde zijn. Allemaal hebben ze zich gekwalificeerd via meerdere stappen om er te komen. Het is aan de Games om te bepalen wie onder hen de sterkste is.

Een groeiende sport

De belangstelling voor deze sport blijft toenemen, evenals de omvang van de CrossFit-gemeenschap. Inmiddels zijn er al meer dan 13.000 boxen. De Games van 2017 was al een historisch jaar en dat belooft heel wat voor de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here